Ο ΜΙΚΡΟΣ LARS ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΩΝ METALLICA ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Όσο και αν ενοχλεί κάποιους, το NWOBHM δεν θα ήταν τόσο αποδεκτό, αν δεν υπήρξαν ποτέ οι Metallica. Ναι, το είδος έβγαλε μεγάλες μπάντες όπως τους Iron Maiden, αλλά από 3-4 συγκροτήματα που ξεχώρισαν λίγα ήταν αυτά που ανέφεραν με τόσο πάθος τις καταβολές τους.

Εν αντίθεση με τους Metallica, που αν και δεν ήταν μέλος αυτής της μουσικής επανάστασης του NWOBHM, θα βρεις άπειρες αναφορές από τους ίδιους σε αυτό αλλά και ένα σωρό από διασκευές στους παιδικούς τους ήρωες. Δεν θα συνέβαινε βέβαια αυτό από το Αμερικάνικο θρυλικό πλέον συγκρότημα αν δεν είχαν τον Δανό, Lars Ulrich. Oh wait! Να τα λέμε και σωστά. Δεν θα υπήρχαν καν χωρίς αυτόν!

“Sweet and Innocent”-Όλα ξεκίνησαν όταν ένα μικρό γλυκό και αθώο αγοράκι βρέθηκε σε ηλικία 9 ετών σε συναυλία των Deep Purple. Αυτό το life changing γεγονός ,οδήγησε τον Lars να ασχοληθεί με το heavy rock της εποχής. Μέχρι το καλοκαίρι του 1980 όπου και μετακόμισε στην Αμερική, είχαν μπει στην ζωή του οι Priest, οι Sabbath, οι Motorhead, οι Saxon και πολλές άλλες μπάντες του σκληρού ήχου. – Το “Sweet and Innocent” είναι από τα κομμάτια που δεν άγγιξαν οι Metallica από το ντεμπούτο των Diamond Head, μιας και ήταν πιο rock n roll και τα φωνητικά πιο απαιτητικά για το πως ήταν η φωνή τους James τα πρώτα χρόνια της μπάντας. Πίσω στο σήμερα πάντως, μπορούν άνετα να το διασκευάσουν. Άκουσε το και πρόσεξε πόσο πολύ ο τρόπος που παίζονται τα τύμπανα θυμίζει Lars Ulrich.

“It’s Electric” -Αν και κάτοικος πλέον Αμερικής, το mailorder που αγόραζε ο Lars το 1981 είχε επί το πλείστον κυκλοφορίες από την έκρηξη του NWOBHM στην Αγγλία και σε μια συλλογή (Brute Force) το πρώτο κομμάτι που άκουσε ποτέ ήταν το “It’s Electric”. ‘Οπως δήλωσε και ο ίδιος “Πρέπει να το άκουσα τότε περίπου στις 9.000 φορές για τον επόμενο μήνα και ήταν το κομμάτι που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ πλέον με την μουσική και μόνο. Να φτιάξω μια μπάντα, να φτιάξω μια κατάσταση που να μπορέσω να ζήσω την ζωή μου παίζοντας κομμάτια σαν αυτό”. Τον ίδιο τίτλο έχει και το ραδιοφωνικού στυλ show του Lars στην Apple Music με αρκετούς μουσικούς καλεσμένους.-Το “It’s Electric” διασκευάστηκε από τους Metallica στο “Garage Inc.” με πάθος και οπαδική καύ@@! Eιναι από τα χαρακτηριστικά heavy rock κομμάτια των Diamond Head, που όπως έχει αναφέρει και ο Sean Harris “το γράψαμε σε δέκα λεπτά στο υπνοδωμάτιο του Βrian Tatler”.

“The Prince” – Ο Δανός πρίγκηπας τους metal (o Δανός βασιλιάς του Metal ξέρετε ποιος είναι), γνώρισε τον James ( ΕΝΑΣ είναι ο James) μετά από αγγελία που έβαλε αναζητώντας μέλη για συγκρότημα. Η πρώτη τους επαφή όμως δεν πήγε καθόλου καλά μιας και τα πιατίνια με κάθε χτύπημα του έπεφταν, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συνεργασία τους ακόμη. – Το “The Prince” το διασκεύασαν το 1988 ως B’side στο “Harverster of Sorrow” single και το έπαιξαν με τον κλασικό Μetallica τρόπο. Γρηγορότερα, δυνατότερα και πιο οργισμένα. Από τα χαρακτηριστικά γρήγορα κομμάτια των Diamon Head με τα ιδιαίτερα φωνητικά του Sean Harris, τις αλλαγές ρυθμών και τις αρμονικές μελωδίες του Brian Tatler που μπορεί να τις τραβά για πάντα.

“Helpless”-Απογοητευμένος και αβοήθητος πλέον ο Lars αποφασίζει να δει τους ήρωες του Diamond Head στην Αγγλία, στην περιοδεία για το πρώτο τους άλμπουμ και από μια γνωριμία κατέληξαν να περάσουν 5-6 εβδομάδες μαζί! Εκεί ο Lars έμαθε πολλά τα οποία έκανε γρήγορα πράξη. Λίγους μήνες μετά ο Brian Tatler, λαμβάνει ένα γράμμα από τον Lars που σε ένα σημείο λέει “Έφτιαξα μπάντα και λεγόμαστε Metallica. O lead κιθαρίστας μας είναι πολύ γρήγορος. Νομίζω πως θα σου αρέσει”.-Το “Helpless” ανοίγει το EP των Metallica, “The Garage Days” με τον Hetfield να μουρμουρίζει στο μικρόφωνο πριν ξεχυθούν τα τύμπανα του Lars. Έκοψαν το τελευταίο δίλεπτο του κομματιού μιας και πιστεύω ότι ήταν αδύνατο να πιάσει ο James τότε τις πολύ ψηλές νότες του Sean Harris. Μάλλον το αγαπημένο μου κομμάτι Diamond Head.

“Sucking My Love” -Η αγάπη του Lars στους Diamond Head δεν σταμάτησε ποτέ να εκφράζεται μέχρι και σήμερα. Και αυτό είναι κάτι που τους κράτησε στη ζωή. Η επιτυχία του “Black Album”, έφερε μαζί και μια τριετής επανένωση της μπάντας και οι Metallica τους πήραν μαζί τους στην εμφάνιση τους στο Milton Keynes το 1993. Μετά την επιτυχία του “Garage Inc.” έγινε και η τρίτη επανένωση που κρατά μέχρι και σήμερα χωρίς τον Sean Harris και πιο πρόσφατα το 2011, τους πήραν μαζί στο Sonisphere της Αγγλίας. -Οι Metallica έχουν διασκευάσει το “Sucking my Love” στο demo που ηχογράφησαν στο garage του τότε μπασίστα τους Ron McGovney, σε μια πιο shortened version 6,5 λεπτών σε σχέση με το 9λεπτο original. Eίναι το δεύτερο αγαπημένο μου κομμάτι των Diamond Head. To transistion περίπου στο έβδομο λεπτό είναι από τα πιο άρρωστα που έχω ακούσει.

“Am I Evil?“- Το πρώτο από τις διασκευές των Metallica στους Diamond Head. Με το “Garage Inc.” συγκεντρώθηκαν όλες μαζί. Περισσότερα δικαιώματα, τεράστιες πωλήσεις, περισσότερα χρήματα για τους Diamond Head. O Βrian Tatler λέει την ωμή αλήθεια. “Οι Diamond Head συνεχίζουν και υπάρχουν γιατί με τα χρήματα από τα δικαιώματα μπορώ και ζώ άνετα ώστε να συνεχίσω να αφιερώνομαι στην μπάντα.” Νομίζω έγινε το σωστό Payback έτσι;- Είναι μάλλον ο ορισμός της Metal διασκευής. Να λέμε και την αλήθεια με τους Metallica ξεκίνησε ο πανικός με διασκευές και αρχίσαμε και εμείς να τις γουστάρουμε. Κυκλοφόρησε σαν b side στο single του “Creeping Death”. Δυστυχώς οι Metallica πάντα το παίζουν μισό στις συναυλίες τους.

“Lightning to the Nations” -Oι Metallica με την πρώτη τους διασκευή, ήταν σα να ξόρκισαν το “φάντασμα” των Diamond Head και κατάλαβαν ότι είναι γραφτό να γίνουν πολύ πιο μεγάλοι από τα είδωλα τους. Ο τελευταίος κεραυνός έπεσε στο “Ride the Lightning”. Tην αστραπή την έδωσαν οι Diamond στα έθνη και οι Metallica την άρπαξαν πιο γρήγορα από όλους. -Το “Lightning to the Nations” ήταν το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου που θα άλλαζε την metal ιστορία. Γιατί τα πραγματα είναι απλά…..Χωρίς τους Diamond Head δεν θα είχες τους Metallica. Και χωρίς τους Metallica θα άλλαζε πάνω από την μισή thrash ιστορία, αλλά και η ίδια η δυναμική του heavy metal στις μάζες. Όπως επίσης αν δεν υπήρχαν και οι Metallica τώρα δεν θα υπήρχαν ούτε οι Diamond Head. Πρόσφατα έγινε και άλλη μια “επιστροφή” με την διασκευή του “No Remorse” που έκαναν οι Diamond Head φόρο τιμής στους Metallica. Όλα γυρίζουν, ξαναγυρίζουν και ξαναρχίζουν!

Geo Kar / Γιώργος Καραγιάννης

Υ.Γ. Αν δεν κάνουν κάποια στιγμή το Sucking my Love διασκευή σωστά στουντιακά βγάζοντας άλλο ένα Garage ΘΑ ΣΚΑΣΩ!
Υ.Γ.2 Τελικά ισχύει ότι ένα κομμάτι μπορεί να σου αλλάξει την ζωή. Και καμιά φορά μπορεί να αλλάξει και την ζωή πολλών άλλων γύρω σου!

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.