Ο JAKOB BATTEN ΤΩΝ ILLDISPOSED ΣΤΟ METALRADIO.GR


Πρώτα από όλα θα ήθελα να σε καλωσορίσω πριν μας πάρετε τα αυτιά στις 2 Μάη.
Jakob Batten-Χαρά μου- θα είναι τέλειο να επιστρέψουμε και πάλι στην Αθήνα.

Ας ξεκινήσουμε από την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σας Reveal Your Soul For The Dead. Τι feedback έχετε λάβει;
Jakob Batten-
Έχουμε λάβει πολύ θετικό feedback, φαίνεται ότι άρεσε πολύ στους fans αυτό το album. Αλλά είναι και ένα τυπικό Illdisposed album. Death metal με groove και μελωδίες. Πειραματιζόμαστε λίγο σε κάποια από τα άλλα μας άλμπουμ αλλά αυτό είναι επιστροφή στη βάση.

Ποιο τραγούδι έχει αποδειχθεί αγαπημένο του κοινού και μήπως είναι και δικό σου;
Jakob Batten-
Το “This is our calling for the end” λαμβάνει πάντα πολύ καλή ανταπόκριση από το κοινό όταν το ερμηνεύουμε live και είναι και το τραγούδι με τα περισσότερα streams στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Προσωπικά είναι και ένα από τα αγαπημένα μου από το άλμπουμ. Είναι μελωδικό με το Σουηδικό τρόπο.   

Πες μας λίγα πράγματα για την διαδικασία της σύνθεσης και πως συνθέτετε μουσική;
Jakob
Batten-Εγώ γράφω βασικά όλη μας τη μουσική και είναι έτσι από το 1999. Τα τραγούδια απλά μου κατεβαίνουν απ’ το κεφάλι. Έπειτα κάνω ότι μπορώ για να μην τα ξεχάσω μέχρι να μπορέσω να ξαναπιάσω την κιθάρα μου και να τα ηχογραφήσω. Βέβαια κάποιες φορές τα ξεχνάω όταν αφαιρούμαι. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτιάξει τα διπλάσια άλμπουμ αν δεν ξεχνούσα τόσο πολύ haha! Έπειτα τα ηχογραφώ στο home studio μου με drums και όλα τα υπόλοιπα για να έχω τα ολοκληρωμένα τραγούδια για να τα παρουσιάσω στη μπάντα.

Υπάρχετε από το 1993, είσαστε ικανοποιημένοι με τη θέση που έχετε στη σκηνή; Υπάρχουν πράγματα ή αποφάσεις που θα θέλατε να πάρετε πίσω;
Jakob Batten-
Πάντα ήμασταν μια “working-class band” – ποτέ δεν προσπαθήσαμε να καταφέρουμε κάτι όπως το να ζούμε από τη μουσική ας πούμε. Ασχολούμαστε κυρίως για χόμπι και να ξεφεύγουμε από τη σύζυγο και την καθημερινότητα. Η καθημερινότητα είναι το Yin, και η μουσική είναι το Yang. Αλλά και πάλι έχουμε καταφέρει πολλά. Έχει γυριστεί ταινία για μας εδώ στη Δανία. Ένα τραγούδι μας έχει μπει στο soundtrack της πρώτης ταινίας SAW. Έχουμε υπογράψει με τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη δισκογραφική. Και άλλα τέτοια. Νομίζω ότι είμαστε εκεί που θέλουμε, Γιατί δεν μας ενδιαφέρει να ξεπεταχτούμε από το underground.

Είναι το Your Soul For The Dead ένα τυπικό δείγμα του στυλ σας ή έχετε πειραματιστεί με τον ήχο;
Jakob Batten-
Είναι ο τυπικός Illdisposed ήχος. Heavy και groovy αλλά και μελωδικός. Γενικά είμαστε περισσότερο προσανατολισμένοι στη Σουηδία παρά στις ΗΠΑ.

Περιγράφετε τον ήχο σας ως μια μορφή death metal με groovy ρυθμούς, μελωδικό αλλά με σκληρά riffs και ένα συμπαγή wall of sound αλλά και μοναδικά subwoofer φωνητικά. Έχετε ακούσει νεότερα συγκροτήματα που υιοθετούν στοιχεία από το στυλ σας;
Jakob Batten-
Ναι σίγουρα. Λαμβάνουμε emails από συγκροτήματα τώρα που μας λένε ότι τους έχουμε εμπνεύσει. Αυτό είναι ωραίο. Τουλάχιστον δείχνει ότι κάποιοι εκεί έξω δεν θεωρούν ότι είμαστε εντελώς σκ@#$τα!

Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεστε την Αθήνα. Τι θυμάστε από την πρώτη φορά; Ανυπομονείτε για την 2η Μάη;
Jakob Batten-
Τα πρώτα 3 πράγματα που θυμάμαι είναι : Acropolis, γύρος και φραπέ. Οι φίλοι μας Vassilis και Stergios μας ανέβασαν στην Ακρόπολη και αφού φάγαμε γύρο ήπιαμε φραπέ. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα κάνουμε το Μάη! Για την ακρίβεια την προηγούμενη φορά επέστρεψα στην Αθήνα μετά από μερικές εβδομάδες. Επισκέφθηκα το νησί της Αίγινας. Αυτό ήταν απίθανο. Θα είναι άψογο το να επιστρέψουμε. Πολλά έχουν συμβεί μέσα στα τελευταία 10 χρόνια και ανυπομονούμε να το δείξουμε στον κόσμο στην Αθήνα.

Μαζί σας στη σκηνή θα είναι οι Soulskinner, Obduktion, Daylight Misery και Thy Legion. ‘Έχετε ακούσει τη μουσική τους; Αγαπημένα; Και γιατί;
Jakob Batten-
Τώρα ξέρω μόνο τους Daylight Misery, στους οποίους τραγουδάει ο καλός μου φίλος Vassilis (Μάζαρης). Αλλά πάντα τσεκάρω τις μπάντες που παίζουμε μαζί καθώς πλησιάζουμε στη μέρα του show. Οπότε σύντομα θα ενημερωθώ!

Τελευταία ερώτηση λίγο πιο γενική και περίεργη. Πες μου ένα αγαπημένο στίχο σου από οποιοδήποτε τραγούδι, οποιοδήποτε είδος μουσικής. Όχι τον πιο φιλοσοφικό, βαθύ κλπ, απλά αυτόν που σημαίνει κάτι για σένα και γιατί.
Jakob Batten-
Αυτό μάλλον είναι το “The raven that refused to sing” του Steven Wilson. Τα πάντα σε αυτό το τραγούδι είναι απλά τέλεια. Η μουσική, πο στίχοι, ο τρόπος που χτίζεται το τραγούδι. Είναι πανέμορφο και θλιμμένο. Και για κερασάκι το video είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει. Για μένα η μουσική και οι στίχοι έχουν να κάνουν με το να αγγίζουν συναισθήματα. Και αυτό το τραγούδι με αγγίζει συναισθηματικά πάρα πολύ.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σου και θα τα πούμε από κοντά στην Αθήνα.
Jakob Batten-
Ευχαριστώ για την συνέντευξη Hellena – τα λέμε σύντομα!

Όλες οι λεπτομέρειες για την επερχόμενη συναυλία των Illdisposed είναι ΕΔΩ!

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.