FIVE FINGER DEATH PUNCH – F8 (Better Noise Music)

Πολύ μεγάλες προσδοκίες ομολογώ μου είχαν δημιουργήσει αυτοί οι τσόγλανοι.

Ειδικά όταν έβγαλαν στη δημοσιότητα το Inside Out. Εντωμεταξύ το προηγούμενο άλμπουμ μπορεί να είχε σαρώσει σε πωλήσεις -γιατί άσχετα με το χατζημεταλικό καθεστώς της Ελλάδας οι 5FDP είναι από τα πιο καυτά ονόματα της βιομηχανίας μη γελιέσαι – αλλά δεν είχε να μου πει και πολλά μουσικά. Το βρήκα τουλάχιστον ανέμπνευστο και ένα αναμάσημα κάποιων πετυχημένων συνταγών. Το F8 είναι το πρώτο άλμπουμ με τον Ivan Moody, νηφάλιο και πολλά τα σημεία που θυμίζουν παλαιότερες κυκλοφορίες των λατρεμένων Τεξανών. Σα να θυμήθηκαν τον παλιό τους εαυτό και τον ήχο που τους καθιέρωσε. Πολλά είναι και τα σημεία που έχουν διαφοροποιηθεί από τη μέχρι τώρα πορεία τους και μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

To “F8” ακολουθεί την κυκλοφορία του “And justice for none” του 2018 που είχε κάνει ντεμπούτο στο Top 5 σε όλο τον κόσμο και στο #4 του Top 200 Album Chart, ενώ είχε γίνει #1 streaming Hard Rock/Heavy Metal album της χρονιάς. Γεγονός είναι όμως ότι τότε, ήταν πολύπαθη χρονιά για την μπάντα, με την αποχώρηση του ντράμερ τους Jeremy Spencer αλλά και την απουσία του Ivan στις περιοδείες λόγω του προγράμματος απεξάρτησης που έπρεπε να ακολουθήσει.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο, το “F8” είναι μάλλον η επιστροφή των περισσότερων στοιχείων που αγαπάμε στους 5FDP. Τσαμπουκαλεμένη groovα που έχει ορίσει το μοντέρνο ήχο, επιθετική διάθεση για ξύλο αλλά και μελωδίες με ευαισθησία που σπάει η φωνή και το γρέζι περισσεύει. Συνθέσεις που θυμίζουν την εποχή του “Way of the fist” αλλά και το υπερεμπορικό hit τους “Wash it all away” και οι υπέροχες ακροβασίες του Ivan από τα brutal στα καθαρά φωνητικά. Στο “F8” συναντάμε για πρώτη φορά τραγούδι των Five Finger Death Punch με ορχηστρική εισαγωγή και μάλιστα πρόκειται για μια από τις καλύτερες συνθέσεις του δίσκου, “Inside out”. Τα τύμπανα σπάει πλέον ο Charlie Engen και ο Ivan έχει βρει τον παλιό καλό του εαυτό λέγοντας πως αυτός ο δίσκος για αυτόν είναι κάθαρση για τον ίδιο. Λες και όλα όσα έχει κάνει στη ζωή του, τον οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή. Το F8 είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός δίσκος με δομικά στοιχεία του ήχου της μπάντας που μας είχαν λείψει.  Δεν ανακαλύπτουν τον τροχό, ούτε κάνουν κάποια τραγική αλλαγή στο ύφος τους, όμως σίγουρα σε αυτό το άλμπουμ δεν λείπει η έμπνευση. Από τα 14 τραγούδια του άλμπουμ περισσότερα από τα μισά είναι πολύ καλά. Ακούγεται ολόκληρος και είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο σκληρό και το ευαισθητό συναίσθημα που βγάζουν οι Five Finger Death Punch.

Στίχοι με στοιχειωμένα προσωπικά βιώματα του Ivan που δεν μπορούν πάρα να σε συγκινήσουν. Ξεσπάσματα στα drums που σε κάνουν να θέλεις να τα σπάσεις και υπέροχα κιθαριστικά σόλο από τον Jason Hook. Εγώ προσωπικά έχω σκαλώσει με το “Inside out” αλλά έχω ξεχωρίσει και τα “Bottom of the top”, “To be alone” «This Is War” την μπαλάντα “Darkness Settles In” και την πολύ πονηρή μελωδία του “Making monsters”.  Όχι δεν γράφω όλα τα τραγούδια που μου αρέσουν από το άλμπουμ γιατί θα γράψω περισσότερα απ’τα μισά. Σημειώνω αυτά που δηλώνουν το κάτι παραπάνω για την πορεία της μπάντας. Αυτούς τους Five Finger Death Punch θέλουμε και θα τους ακούσουμε στο τέρμα μέχρι να γίνει όλη η γειτονιά knuckleheads!

01. F8
02. Inside Out
03. Living The Dream
04. A Little Bit Off
05. Bottom Of The Top
06. To Be Alone
07. Mother May I (Tic Toc)
08. Darkness Settles In
09. This Is War
10. Leave It All Behind
11. Scar Tissue
12. Brighter Side Of Grey

85/100
Review By Hellena Mihailidou

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.