O ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Μετά το πέρας της περιοδείας για το “Technical Ecstasy” o Ozzy αποχωρεί απο τους Sabbath και όπως εχει δηλώσει και ο Tony Iommi, o ενθουσιασμός που υπήρχε άλλοτε στην δημιουργική διαδικασία είχε χαθεί. Ξεκίνησαν να δοκιμάζουν τον Dave Walker (Fleetwood Mac) αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και σε συνδυασμό με το γεγονός οτι ο Ozzy ήθελε να επιστρέψει τον δέχτηκαν πίσω και το αποτέλεσμα ήταν το “Never Say Die

.Ένα άλμπουμ που δυσκολεύτηκαν πολύ να το ηχογραφήσουν μιας και ο Ozzy με την έντονη χρήση ναρκωτικών δεν μπορούσε να ακολουθήσει το πρόγραμμα της μπάντας. Προβλήματα όμως προέκυψαν και στην συνέχεια. Ο Οzzy δεν ήταν διαθέσιμος να δουλέψει σε νέες ιδέες που είχε η μπάντα και έτσι ο Iommi πήρε την απόφαση να τον απολύσει στέλνοντας όμως τον καλύτερο φίλο του Ozzy να του το πει. Τον Bill Ward. O Βill αισθάνθηκε ενοχές αλλά του έδωσε αντίστοιχα μια “φιλική” απάντηση ο Ozzy στις τελευταίες σελίδες που έγραψαν οι Sabbath με τις γνωστές δηλώσεις του. Ο Iommi αποφασίζει να ψάξει για τραγουδιστή και καλεί τον Ronnie James Dio, ο οποίος πρόσφατα είχε φύγει απο τους Rainbow.

Η πρώτη τους συνάντηση ήταν η απόλυτη μαγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι έγραψαν το “Children of the Sea” το ίδιο βράδυ. Οι ηχογραφήσεις ήταν δύσκολες και ειδικά τότε για τους Black Sabbath, μιας και οι περισσότεροι τους είχαν ξεγραμμένους με την πορεία τους τα τελευταία τότε χρόνια. Ο Μartin Birch βρέθηκε εκεί να “δέσει” το όλο εγχείρημα και μετά από ένα μαραθώνιο στο στούντιο, το “Heaven and Hell” γεννήθηκε. Ένα εκπληκτικό άλμπουμ που μόνο μια ματιά να ρίξεις στα κομμάτια καταλαβαίνεις την αξία του. Το “Heaven and Hell” έσκασε σαν βόμβα στον μουσικό χάρτη, έβαλε το λιθαράκι του (τι λιθαράκι λέω ολόκληρο βράχο) , στην εξέλιξη του heavy metal, του power metal αλλά και του ακραίου ήχου. Όσο και αν φαντάζει παράξενο η μπάντα του Tony Iommi, μετά από δέκα χρόνια στουντιακής παρουσίας, παρέμενε το 1980 απο τις σκοτεινότερες μπάντες του σκληρού ήχου.

Είναι απίστευτο πραγματικά αυτό που κατάφερε αυτός ο άνθρωπος. Headbanger ύμνοι όπως τα “Neon Knights“, “Die Young“….ανατριχίλες στα “Heaven & Hell” και “Children of the Sea“….straight rock στα “Lady Evil” και “Lonely is the Word“, αυτό το άλμπουμ έχει τα πάντα για να σε κάνει να συμμετέχεις με κάθε δυνατό συναίσθημα. Παραδόξως το πρόβλημα του Ward με το ποτό, ο θάνατος τον γονιών του και η ανικανότητα του να δεχθεί την νέα οπτική που είχε πλέον η μπάντα τον οδήγησε στην αποχώρηση και βρέθηκαν οι Sabbath να ψάχνουν για drummer στη μέση της περιοδείας τους.

Είπα περιοδεία και θυμήθηκα την περίφημη τότε “Black n Blue” περιοδεία με τους Blues Oyster Cult. Σε αυτή την περιοδεία γνωρίστηκαν ο Joey De Maio με τον Ross the Boss και αργότερα γεννήθηκε ο ορισμός της Heavy metal μπάντας. Οι Manowar. Βλέπεις λοιπόν πόσο εύκολο είναι η ανατροπή στην ιστορία, μπορεί να δημιουργήσει μια εξέλιξη που ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα μπορείς να περιμένεις. Μια λεπτομέρεια που θα ήθελα να προσθέσω, γιατί οι περισσότεροι δεν την αναφέρουν, για μένα κακός δεν θεωρείτε πέμπτο μέλος της μπάντας ο Geoff Nicholls, ο οποίος έφυγε απο καρκίνο το 2017 και έπαιζε πλήκτρα στο άλμπουμ όπως και σε όλα τα Sabbath άλμπουμ απο τότε μέχρι και το “Forbidden”. Η δουλειά που έχει κάνει στα κομμάτια είναι πραγματικά τρομερή.

Το άλμπουμ πήγε παραπάνω απο πολύ καλά σε Αμερική και Αγγλία, κάνοντας το πιο επιτυχημένο Sabbath άλμπουμ μαζί με τα “Master of Reaity” και “Paranoid“……και απο τότε ξεκίνησε ένας κακός χαμός που συνεχίζετε μέχρι και σήμερα, αν είναι η δεν είναι Sabbath τα άλμπουμ αυτά, αν ο Dio η ο Ozzy είναι ο καλύτερος και άλλα τέτοια όμορφα. Εδώ όμως που διαβάζεις επικρατεί μια εντελώς διαφορετική άποψη. Είτε είσαι με τον Ozzy, που πέταγε ανά καιρούς δηλητήριο απο την ζήλεια του για την επιτυχία των Sabbath (έφτασε στο σημείο να βάλει στην περιοδεία του στα show έναν νάνο και να τον ονομάσει Ronnie) και τον Dio να λέει οτι σιχαίνεται να τραγουδά τα κομμάτια του Ozzy και ευτυχώς δεν μοιάζει η φωνή του με την δική του, να ξέρεις ότι εδώ που διαβάζεις επικρατεί μόνο μια άποψη. ΝΟ ΤΟΝΥ IOMMI NO BLACK SABBATH! IOMMI IS SABBATH!

Είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει ο αρχηγός εδώ είναι ένας και είναι ο πατέρας της σκληρής μουσικής που ακούς σήμερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα για μια ακόμη φορά στον βασιλιά τον riff. ALL HAIL TONY IOMMI.

Geo Kar / Γιώργος Καραγιάννης

Υ.Γ. Πολλοί οπαδοί των Black Sabbath πιστεύουν οτι το εξώφυλλο φτιάχτηκε με βάση τους στίχους του δίσκου αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο δημιουργός τους έργου με τον τίτλο “The Smoking Angels”, Mr. Lynn Curlee, έχει εξηγήσει οτι το έργο δεν προοριζόταν για τον δίσκο αλλα για την δική του δουλειά “Masque Series” που ήταν μια εντυπωσιακή εκθεση ανθρώπων με κουστούμια.

Share:

Leave a Reply

Hosted By GRCloud.gr & DEVOQ Technology | powered by Jester