24 ΧΡΟΝΙΑ METALLICA LOAD

Γενέθλια έχει σήμερα ο πιο αμφιλεγόμενος δίσκος των Metallica που έχει χωρίσει τους μεταλλάδες (μήπως κυρίως στη χώρα μας;) ανάμεσα σε αυτούς που το αποθεώνουν και αυτούς που δεν θα ήθελαν να το ξέρουν.

Το Load είναι το έκτο άλμπουμ των Metallica,  που κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου του 1996, πέντε χρόνια μετά το best seller “Metallica” μέσω της δισκογραφικής εταιρείας “Elektra Records“. Ακόμη θυμάμαι τις ατελείωτες φορές που έβλεπα το βίντεο του Until it Sleeps στο MTV. Σήμερα 24 χρόνια μετά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να παραδεχτούμε οτι αυτό το άλμπουμ γέννησε ένα είδος ακόμη στο metal οπότε το λιγότερο που μπορείς να πεις για αυτό είναι πως είναι επιδραστικό. Σίγουρα είναι πολύ μακριά από το Kill Em All αλλά αυτό δεν είναι κακό. Το αντίθετο μάλλον καθώς δείχνει το εύρος της δημιουργικότητας της μπάντας σε όλο της το μεγαλείο. Οι στίχοι του Hetfield έδειξαν μία προσωπική εξέλιξη με αναφορές σε θέματα από την ζωή του, όπως ο θάνατος της μητέρας του στο “Until It Sleeps”.

Oι συνθέσεις ανήκουν στο James και το Lars με κάποιες συμμετοχές του Kirk. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα “The Plant Studios” του Σοσαλίτο της Καλιφόρνια, από τον Μάιο του 1995 μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς. Οι επιρροές είναι Southern rock, blues rock, country rock και alternative rock. Σχετικά με αυτό ο Lars Ulrich είχε δηλώσει οτι αυτό που έκαναν με αυτό το άλμπουμ είναι αυτό που είναι οι Metallica. Να εξερευνούν διαφορετικά πράγματα γιατί τη στιγμή που σταματάς να εξερευνείς και απλά μένεις στάσιμος, πεθαίνεις. Το “Load” είναι ο μεγαλύτερος, σε χρονική διάρκεια, δίσκος των Metallica, αφού αγγίζει τα 79 λεπτά, μάλιστα το Outlaw Torn έπρεπε να μικρύνει 1 λεπτό για να χωρέσει στο άλμπουμ. Η εικόνα του εξώφυλλου ονομάζεται “Semen and Blood III”. Είναι ένα αυθεντικό έργο τέχνης και αποτελεί μέρος μια τιλογίας φωτογραφικής μελέτης που έκανε ο Andres Serrano το 1990 αναμειγνύοντας βοδινό αίμα και δικό του σπέρμα ανάμεσα σε δύο Plexiglas. Σε μια συνέντευξη ο James είχε πει ξεκάθαρα οτι δεν του άρεσε το συγκεκριμένο εξώφυλλο.  

Σε αυτό το άλμπουμ κάνει και την πρώτη του εμφάνιση το νέο λογότυπο των Metallica, μικραίνοντας το M, ενώ το αυθεντικό M χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το “ninja star“.

Ο δίσκος σκαρφάλωσε στην κορυφή των τσαρτ σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη και βραβεύθηκε ως πενταπλά πλατινένιος στην πατρίδα του συγκροτήματος, όπου πούλησε 680.000 αντίτυπα κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Το σινγκλ “Until it Sleeps” ανέβηκε στο # 1 στην Αυστραλία, την Σουηδία και την Φινλανδία και έγινε χρυσό σε τρεις χώρες, ενώ μικρότερη επιτυχία γνώρισαν τα “Hero of the Day”, “Mama Said” και “King Nothing“.

Η περιοδεία γα την προώθηση του “Load” ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 1996 από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα στο Έντμοντον του Καναδά, με τους Metallica να δίνουν 158 συναυλίες. Από το νέο δίσκο συμπεριέλαβαν στο set list τους τα τραγούδια “King Nothing”, “Ain’t My Bitch”, “Wasting My Hate”, “Until It Sleeps” και “Poor Twisted Me”.

Share:

Leave a Reply

Hosted By GRCloud.gr & DEVOQ Technology | powered by Jester